Oturarak Namaz Kılınır Mı? |
Kolaylık dini olan İslam’ın farzlarından biri olan namazı, yakta kılınması gereken bir namazdır. Ancak yaşlı ve hasta olan kişiler için oturarak namaz kılma izni verilmiş olsa da, bu izni suiistimal eden pek çok kişi bulunmaktadır. Hasta olmayıp ayakta durabilecek gücü olduğu halde sandalye ya da taburede kılınan namazın kabul olacağını söylemek doğru olmaz.
Kimler Oturarak Namaz Kılabilir?
Ayakta durmakta güçlük çeken ya da ayağa kalkması mümkün olmayan kimseler namaz ibadetlerini oturarak rahatlıkla yerine getirebilirler. Ayakta namaz kılmasına engel teşkil etmeyen duruma sahip olmayan kimselerin namazın ayakta kılınması tavsiye edilir. Diğer yandan namazın tamamında değil de bir kısmına kadar ayakta duracak mecali olan kişiler durabildikleri kadar ayakta namaz kılmalıdırlar. Namaz ibadetlerini yerine getirmeleri için hasta olan kişilere pek çok kolaylık sağlanmış olan İslam dininde oturarak namaz kılamayan bir kimsenin yatarak namaz kılmasında da bir sakınca yoktur.Sandalyede Namaz Kılınır Mı?
Namaz konusunda camide cemaat hainde namaz kılarken pek çok kişinin sandalyede namaz kılmaları bu konuya açıklık getirilmesini de gerektirmiştir. Diyanet İşler Bakanlığı tarafından hadislerle açıklanmış olan oturarak namaz kılma konusunda, ayakta kılmaya gücü olmayan kişilerin oturarak namaz kılmalarında sakınca olmadığı belirtilmiştir. Ancak ayakta namaz için gücü yerinde olan kişinin de keyfi olarak oturarak namaz kılması caiz değildir. Ayrıca bu durum camilerdeki cemaat saflarının hoş olmayan görüntü de olmasına neden olmakta ve Müslümanlar arasında tartışma yaşanmasına neden olmaktadır.Oturarak Namaz Kılma Şekilleri
Hastalıkların insanlara verdiği engeller doğrultusunda namaz kılarken oturularak kılınması, kişinin gerçek anlamda gücü yetmediği durumlarda geçerlidir. Oturarak namaz kılma şekilleri arasında dizlerin üzerine çökerek kılınma şekli en yaygın olan şekillerden biridir. Ancak bu şekilde dahi oturacak durumu olmayan felçli ya da yatalak kişilerin ayaklarını uzatıp oturmalarında da sakınca görülmemektedir. Hiçbir şekilde hareket kabiliyeti olmayan kişiler ise gözleri ile ima ederek namazlarını kılabilirler.Namaz ibadeti sadece sağlıklı olunan zamanlarda yapılacak bir ibadet değildir. Bunun için pek çok kolaylık sağlanmış olup, gerektiğinde hasta iken de namazların terk edilmemesi uygun görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder